Digitale toegankelijkheid – Bereik ècht je hele doelgroep en sluit niemand uit!

Digitale toegankelijkheid heeft te maken met het toegankelijk houden van websites, applicaties en vragenlijsten voor een zo breed mogelijk publiek. Zodat ook mensen met een beperking ongelimiteerd van de dienst gebruik kunnen maken.

Al sinds 2018 is het voor overheidsinstanties in Nederland en België verplicht om te voldoen aan de richtlijnen zoals beschreven in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Enkele van deze richtlijnen zijn bijvoorbeeld:

  • Een website moet eenvoudig te bedienen zijn. Niet alleen met een muis maar ook met een toetsenbord zodat ook mensen met een lichamelijke beperking gewoon kunnen navigeren.
  • Contrast en lettergrootte moeten zo zijn dat ook voor slechtzienden de tekst goed leesbaar is.
  • Video’s dienen te worden ondertiteld en van audiobestanden moeten transcripties beschikbaar zijn zodat ook mensen die slechthorend zijn weten wat er wordt gezegd.

onze vragenlijst met een screenreaderVerder zijn er tal van richtlijnen omtrent begrijpelijkheid van teksten, screenreaders/voorleessoftware, het invullen van formulieren, alternatieve teksten bij afbeeldingen, etc.

Binnenkort zal deze verplichting ook gelden voor (semi-)publieke organisaties zoals bijvoorbeeld energiemaatschappijen, banken en telecombedrijven.

Bij DataIM voldoen we aan de WCAG 2.1 en de huidige werkversie van 2.2. We hebben de kennis en software in huis om ervoor te zorgen dat je vragenlijsten volledig aan deze richtlijnen voldoen. Je weet dan zeker dat je niet een belangrijke groep mensen uitsluit van deelname aan de enquête!

Voor meer inhoudelijke informatie over dit onderwerp of een demonstratie, neem contact op met Kobus Groen (kobus@dataim.nl). Wil je een digitaal toegankelijke vragenlijst laten programmeren, neem contact op met Gijs van Blokland (sales@dataim.nl).

Dit zeggen een aantal blinde gebruikers over onze digitaal toegankelijke vragenlijsten:

Het was super zo. Heel goed toegankelijk” – Anne

Ik vind het er keurig uitzien, daar kunnen ze op mijn werk nog een voorbeeld aan nemen” – Daan

Alles uit je data halen?

Download het onderzoeksboekje

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.