Tevredenheid over letselschadeverzekeraars

Q-Consult Insurance en DataIM brengen tevredenheid over letselschadeverzekeraars in kaart.

Q-Consult Insurance (QCI) is al meer dan 17 jaar actief binnen de letselschadebranche. Dagelijks richt QCI zich op bedrijfskundige projecten in de letselschade branche. Samen partijen verbinden om het proces van letselschadebehandeling voor een benadeelde te optimaliseren, dat is wat zij belangrijk vinden.

Om dit proces te optimaliseren kwam QCI in 2007 door middel van een positief advies vanuit De Letselschade Raad in contact met DataIM. Hierbij wilde QCI een tool ontwikkelen, waarmee verzekeraars de resultaten van tevredenheidsonderzoeken digitaal met elkaar konden vergelijken. Tot op dat moment werd dit onderzocht aan de hand van enquête-onderzoek per post en werd de rapportage handmatig opgesteld. Door het proces te automatiseren wilde QCI haar klanten de beste diensten kunnen blijven bieden.

Samen ontwikkelden DataIM en QCI een tool waarmee verzekeraars tevredenheidsonderzoeken konden uitvoeren en hun resultaten konden vergelijken met andere verzekeraars, ook wel de benchmarkmonitor genoemd. Deze benchmarkmonitor is zo inventief, dat bijvoorbeeld per behandelaar de terugkoppeling inzichtelijk is, maar ook verschillende tijdsframes kunnen worden geselecteerd. Hierbij kan de verzekeraar zelf factoren meenemen of juist uitsluiten. Dit vormt dan ook dé kracht van de benchmarkmonitor. ‘’Managers van verschillende verzekeraars waarderen de tool omdat er op tal van manieren informatie uit de benchmarkmonitor kan worden gehaald’’, aldus Jouke Smits, bedrijfskundig adviseur bij QCI. “De managers kunnen maand-, kwartaal- en jaarrapportages downloaden vanuit de benchmarkmonitor. Hierbij wordt per gewenst tijdsframe en per thema gekeken hoe de beoordeling is. Door de benchmark is het mogelijk om verschillende verzekeraars per thema met elkaar te vergelijken. Hoewel er door de jaren heen aanpassingen zijn gedaan aan de benchmarkmonitor, was de basis vanaf het begin erg goed. Daardoor is er inmiddels jarenlang data opgebouwd die vergeleken kan worden.”

De samenwerking tussen DataIM en QCI wordt van beide kanten als erg prettig en laagdrempelig ervaren. “Als wij een vraag hebben over data, dan kan ik er altijd van uitgaan dat er kennis aanwezig is” aldus Jouke.

Inmiddels maken verzekeraars al jarenlang gebruik van de benchmarkmonitor. Door de benchmark met verschillende verzekeraars kan QCI eenvoudig over de tijd heen verschillende thema’s tussen verzekeraars met elkaar vergelijken. Omdat DataIM als bedrijf ervaring heeft met zowel onderzoek als data kunnen zij statistische significantie garanderen, waardoor er conclusies kunnen worden getrokken. Verzekeraars kunnen nu eenvoudig trends signaleren en beoordelingen per thema of in het algemeen inzien.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de benchmarkmonitor, of willen weten wat DataIM voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Gijs van Blokland (gijs@dataim.nl).