Van data naar een écht datagedreven organisatie

Je onderzoek is cruciaal voor verbetering, maar haal je wel alles uit je data? In een serie blogposts geeft DataIM je tips hoe je van data naar actionable insights kunt komen. Zo haal je meer uit je data!

De juiste metingen: check. Data waar je mee aan de slag kan: check. Data gevisualiseerd en verspreid in je organisatie: check. En dan? Hoe bouw je met goede data aan een datagedreven afdeling of zelfs organisatie? 4 tips om aan een écht datagedreven organisatie te werken!

1. Creëer een gevoel van urgentie voor datagedrevenheid
Je organisatie kan niet zonder data als deze relevant voor businessdoelen of bedrijfskritische beslissingen is. Staven data de doelen of beslissingen? Hoe sterker de onderbouwing, hoe groter het gevoel van urgentie van gebruik. Daarnaast: hoe relevanter het inzicht voor bedrijfskritische beslissingen, hoe meer waarde dat heeft voor de beslisser.

2. Zet data voor businessdoelen in met een datastrategie
Een datastrategie die op één lijn ligt met businessdoelen. Weet je om welke businessdoelen het gaat en welke KPI’s? Neem deze mee in je datastrategie, en ontwikkel datadoelen die daarbij aansluiten. Bij je datastrategie gaat het ook om een visie. Wat het is ultieme doel van de data? Waar ben je van overtuigd dat data aan kunnen bijdragen?

3. Stel een data- en technologie-roadmap op
Stel een roadmap op die de strategie ondersteunt. Wat is het plan van uitvoering en hoe meet je het succes van datagedrevenheid? Zorg dat je tools en software actueel en afdoende zijn om data te verwerken en te visualiseren. Gebruik daarvoor tools als een online vragenlijst en een dashboard. Hoe makkelijker de data toegankelijk is, en hoe overzichtelijker, hoe groter de kans op succes.

4. Zorg dat je leidinggevende of C-suite bewust van de kracht van data is
Is je leidinggevende en zijn managementlagen ervan bewust hoe data ze helpt bij beslissingen nemen? Vergroot draagvlak in je organisatie door met ambassadeurs te werken: collega’s die intrinsiek de waarde van data begrijpen en dit verder kunnen brengen. Zij kunnen je helpen senior management te overtuigen voor datagedrevenheid. Een datagedreven afdeling of organisatie maak je niet in je eentje!

Bonustip: voorkom datalekken zoveel mogelijk en ga voor veilige data
Zonder data geen inzichten en zonder inzichten geen verbeteringen binnen je organisatie. In economische termen is je data dan ook je belangrijkste kapitaal! Geef aandacht aan veilige en beveiligde data: zowel bij het binnenhalen, bij het opslaan als bij het beheren. Wie heeft toegang en heb je een werkende back-up voor het geval dat? Lees meer op onze blog over veilige data >

Alles uit je data halen?

Download het onderzoeksboekje

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.