Hoe veilig is jouw onderzoeksdata?

Je onderzoek is cruciaal voor verbetering, maar haal je wel alles uit je data? In een serie blogposts geeft DataIM je tips hoe je van data naar actionable insights kunt komen. Zo haal je meer uit je data!

Zonder data geen inzichten en zonder inzichten geen verbeteringen binnen je organisatie. In economische termen is je data dan ook je belangrijkste kapitaal! Geef aandacht aan veilige en beveiligde data: zowel bij het binnenhalen, bij het opslaan als bij het beheren. Wie heeft toegang en heb je een werkende back-up voor het geval dat?

Ga veilig om met data

Voor bescherming van je kapitaal zijn veel technische maatregelen denkbaar. Maar heb je ook aan gedrag van medewerkers gedacht? Weten collega’s afdoende over hoe ze moeten omgaan met data? Zijn ze op de hoogte van hoofdlijnen van wet- en regelgeving? Zorg dat collega’s zich bewust zijn van het belang van veilige data. Stuur bijvoorbeeld geen gevoelige gegevens onversleuteld op de mail. Neem een technische maatregel om dit op een veilige manier mogelijk te maken en stuur op gewenst gedrag.

Breng in kaart wie er toegang tot de data mag hebben. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, de Europese General Data Protection Regulation (GDPR)) geeft aan dat ook een bedrijfsemailadres al een gevoelig gegeven is. Gevoelige gegevens gaan verder dan personeels- en klantgegevens; ze omvatten ook facturen en offertes. Dat betekent dat elke medewerker met gevoelige gegevens te maken heeft. Elke collega zou dan ook minimaal de hoofdlijnen van de AVG moeten weten en de invloed van wetgeving op het werk.

Beveilig je data-opslag

Niet alleen de omgang met je data moet veilig gebeuren, ook je opslag moet veilig zijn. Bij beveiliging daarvan zijn 3 elementen van belang:

  1. Beschikbaarheid: zijn je data altijd beschikbaar? Hier hoort ook een back-up van de data bij.
  2. Integriteit: klopt je data? Zijn er processen of mensen die je data kunnen wijzigen zonder dat jij ervan weet?
  3. Vertrouwelijkheid: hebben alleen die mensen toegang die dat ook mogen hebben? Heb je extra maatregelen om zeer vertrouwelijke data te beschermen?

Op ComputerWeekly.com geeft Christine Andrews een overzicht van 6 processen die bij veilige data komen kijken.

Denk om je back-up!

Een back-up is van essentieel belang. In geval van brand, diefstal maar ook een onverwachte stroomstoring beschik je met een back-up nog steeds over je data. Cruciale elementen voor een goede back-up:

  • De back-up staat op een ander medium / andere opslagmogelijkheid dan het origineel;
  • De back-up staat op een fysiek andere locatie dan het origineel;
  • De back-up wordt regelmatig getest of deze werkt en kan werken in het geval dat het nodig is.

Maar let op: bij het verwijderen of anonimiseren van persoonsgegevens zul je dit ook moeten verwerken op de backup.

Brancheorganisatie MOA (Marketing-insights, onderzoek en analytics) heeft een richtlijn voor databeveiliging opgesteld.

Alles uit je data halen?

Download het onderzoeksboekje

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.