De kracht van data-visualisatie

Je onderzoek is cruciaal voor verbetering, maar haal je wel alles uit je data? In een serie blogposts geeft DataIM je tips hoe je van data naar actionable insights kunt komen. Zo haal je meer uit je data!

Na gedegen onderzoek heb je een berg aan data. Hoe haal je hier efficiënt inzichten uit en hoe kun je die slim aan collega’s doorgeven? Maak gebruik van de kracht van visualisatie!

Data spreken niet zomaar voor zich; beslissingen worden niet puur op basis van logica en redeneren genomen. Neurowetenschappers laten zien dat we beslissingen juist op emotie baseren. Een emotionele beoordeling is nodig bij het kiezen uit opties of mogelijkheden. Daarbij slaat visualisatie een brug tussen data en emoties.

We zien data; we onthouden een verhaal

De kracht van visualisatie voor inzichten ligt in de wijze waarop mensen informatie verwerken. Hoe visueler informatie wordt weergegeven, hoe bruikbaarder, interactiever en toegankelijker het wordt. Onoverzichtelijke bergen van data worden begaanbaar als je in één beeld kan vatten wat de informatie voor inzichten oplevert. Dit leidt er zelfs toe dat minder overtuigende informatie die visueel sterk wordt weergegeven, als overtuigender wordt beschouwd dan bijvoorbeeld een strak en ijzersterk onderbouwde excel. Bekijk een willekeurige TED-talk en je begrijpt hoe sterk timing, delivery en visuele onderbouwing van een verhaal is. Een visuele presentatie verhoogt de overtuigingskracht van communicatie. Een verhaal of visualisatie zorgt er ook voor dat we meer van de informatie opslaan en dat we meer betrokken raken bij de data.

Visualisatie levert inzichten

Met al deze voordelen, wat is er mogelijk aan visualisatie van je data? Denk aan dashboards, infographics, maar ook aan strips of tekeningen. Met deze tools maak je de meest opvallende bevindingen van je onderzoek in een oogopslag zichtbaar. Deel inkomende data op beeldschermen op een centrale plek in je organisatie. Het helpt om resultaten snel en duidelijk te presenteren.

Een dashboard in een handomdraai

Een visualisatie of dashboard met je eigen logo, zodat je je inzichten naar collega’s of klanten in stijl kunt presenteren. Met de software Insight van DataIM presenteer je in een handomdraai je data of inzichten voor de beste opvolging ervan. Je kunt zelf pagina’s met graphs aanmaken of wij richten het op maat voor je in.

Alles uit je data halen?

Download het onderzoeksboekje

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.