Je onderzoek is cruciaal voor verbetering, maar haal je wel alles uit je data? In een serie blogposts geeft DataIM je tips hoe je van data naar actionable insights kunt komen. Zo haal je meer uit je data!
Te veel data verzamelen kan tot grote verzamelwoede leiden. Die datahonger kan je zelfs laten vergeten waar het oorspronkelijk om ging: nieuwe inzichten opdoen. Haal de juiste data binnen; voorkom dat big data fat data wordt. Onthoud ook hier dat data en informatie niet hetzelfde zijn. Met welke data kun je echt aan de slag?
Neem de afnemers van je data of inzichten mee
Wie heeft er belang bij de resultaten? Oftewel: wie moet er wat met de data gaan doen? Hierbij grijp je terug op het compleet doorgronden van het probleem of de kans. Bedenk welke personen het meeste aan de data hebben en hoe zij die het liefst willen zien. Dit voorafgaand aan het onderzoek meenemen, scheelt werk achteraf. Het vergroot ook de kans dat de inzichten die data prijs ka?n geven ook daadwerkelijk gevonden worden.
Doe een verkennend vooronderzoek en schaal dan op
Een groots opgezet onderzoek dat niet de juiste inzichten oplevert: zonde van de tijd en het onderzoek! Doe eerst een kleinschalig vooronderzoek, bijvoorbeeld met een brainstormtool. DataIM biedt hiervoor de software Involver aan, voor een snel overzicht van ideee?n uit je organisatie of doelgroep. Haal ideee?n op, leer uit het proces en gebruik dat voor een grootschalig onderzoek. Vergroot op die manier de kans op echt praktische inzichten!
Stop het onderzoek bij de juiste hoeveelheid respons
Hoe groter de steekproef, hoe nauwkeurig en betrouwbaarder het onderzoek. Maar ergens ligt een grens voor wat je nodig hebt. De extra respons kost tijd en aandacht, maar draagt minimaal bij aan de nauwkeurigheid. Wanneer stop je met het verzamelen van data en heb je genoeg? Bepaal hoeveel respons je nodig hebt voor significante uitspraken over je doelgroep en maak een einde aan het verzamelen.
Verhoog de kwaliteit van je respons
Geven je respondenten even snel een antwoord op de vraag, sociaal wenselijke antwoorden, of geven ze je echt inzicht? Laat je respondenten merken dat je ze echt hoort en naar ze luistert; het onderzoek biedt ze een stem. Dat kan door de resultaten van het onderzoek te delen. Sterker is nog om te laten zien hoe de resultaten je organisatie hebben veranderd.
Bepaal per proces wat je nodig hebt aan onderzoek: continu of eenmalig meten
Wil je op een bepaald moment weten wat jouw doelgroep van je product of dienst vindt, dan is ad hoc onderzoek voldoende. Sommige processen, zoals het verbeteren van klanttevredenheid, lenen zich echter beter voor continu onderzoek. Continu onderzoek en continue data-analyse bieden goed inzicht in processen. Het helpt je om alsmaar je service en producten te verbeteren en zo klanten binnen te houden. Bepaal per proces wat je aan data nodig hebt. Soms voldoet ad hoc onderzoek, zeker als continu onderzoek onvoldoende praktische inzichten oplevert. Continu onderzoek levert een beter inzicht in een langer lopend proces.
Benchmarken? Richt je onderzoek van tevoren goed in
Een goede vergelijking voor een benchmark werkt alleen als de vragenlijsten gelijk zijn. Team A kan niet naar andere criteria worden gevraagd dan team B, om vervolgens beiden wel te vergelijken. Het begin van een onderzoek is het moment om dit beet te pakken: welke vragenlijsten zijn al eerder gevraagd of welke vragen moeten terugkomen?
Hoeveelheid respons berekenen
Bereken de juiste hoeveelheid respons met een tool zoals dat van http://www.steekproefcalculator.com. Bespaar kostbare tijd en denkkracht door slimmer met data om te gaan.