Meten is weten, maar alleen weten is niet genoeg. Wat kun je effectief doen met informatie die je uit dataverzameling haalt? En hoe versterk je daarmee je eigen merk en product? 7 tips om je te helpen bij de toepassing van data.
1. Meet wat je wilt meten
Er is oneindig veel te onderzoeken, nog meer data te verkrijgen en ontelbaar veel analyses zijn te maken. Maar meet je wel wat je moet weten? Om je merk te versterken, moet je jezelf afvragen of de metingen die je doet aansluiten bij je doelgroep en bij de wie, wat en waar van je onderzoeksvraag. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je een vragenlijst op een acceptabele lengte houdt om de aandacht van de respondent te behouden. Vraag jezelf daarnaast af bij het opstellen van een vragenlijst: op welke vragen heb ik écht antwoord nodig?
2. Houd het overzicht
Datahonger wordt veroorzaakt door de wens om steeds nieuwe informatie te ontsluiten. Door die wens neemt verzamelwoede het snel over. Data verzamelen om het data verzamelen. Big data wordt fat data. En met fat data valt niet te werken, omdat de overdaad aan informatie – oververzadiging – alle conclusies die je wilt trekken ook kan ontkrachten. Je hebt dan simpelweg teveel data.
3. Begrijp wat je meet
Nu heb je gemeten en alles overzichtelijk in kaart gebracht. Wat vertellen de gegevens? En is datgene wat in eerste instantie blijkt uit de data, wel relevant voor je onderzoek en voor wat je wil weten? Ga op zoek naar verbanden en naar afwijkingen in je datasets. Op die manier maak je van de bulk data die je wilt gebruiken een sterker geheel. Hierdoor zijn conclusies significanter en sterker. Ook vind je door te begrijpen wat je meet, net diegene die aan je webinar heeft deelgenomen en meerdere whitepapers en brochures heeft gedownload. Je ziet meteen: die persoon heeft buitengewone interesse. Een laatste voordeel van scherpe analyse van datgene wat je meet, is de groeiende relevantie van je organisatie. Jij hebt als enige jouw inzichten verworven met eigen onderzoek. Dat is veel waard.
4. Kies voor maatwerk
Datahonger is een veelvoorkomend probleem bij dataverzameling. Daarom is het zo belangrijk dat je met maatwerk probeert dataverzameling in te perken. Maar dat is niet de enige manier om maatwerk te bewerkstelligen. Zorg ook dat alle data die je verzamelt op één centrale plek wordt opgeslagen. Houd overzicht over diverse overlappende data door systemen met elkaar te koppelen. Zo behoud je het overzicht over die tientallen Excel-sheets en Drive-bestanden.
5. Meet om de klantenbinding te verhogen
Je merk versterken, direct via je respondenten. Dat is een win-win situatie. Dit doe je door de juiste vragen te stellen, waarbij je sterk laat merken dat de inbreng die zij geven van grote waarde voor je is. Tevens geef je aan dat je serieus onderzoek doet. Dat beeld versterk je door de respondenten ook te laten deelnemen in de resultaten van het onderzoek, middels een nieuwsbrief of een persbericht op basis van de vragenlijst.
6. Meet meer, niet minder
Meet meer, niet minder lijkt verwarrend; je wilt niet ingaan op je honger naar data. Data verliezen echter snel hun relevantie als ze niet tegenover eerder of later gemeten data kunnen worden afgezet. Zo toon je veranderingen aan. Meet meer betekent dus eigenlijk: blijf continu meten. Uiteraard moet dit in lijn blijven met het doel van je onderzoek. Daarbovenop komt nog dat ontwikkelingen en gedragingen sneller dan ooit veranderen en dat geldt ook voor je doelgroep. Wees je dus bewust van die veranderingen en pas je eventuele vragenlijst en andere onderzoeksmethode daarop aan.
7. Sommige relevante zaken zijn niet meetbaar
Zoveel van wat we niet kunnen meten, is wel relevant voor verbetering van processen of de organisatie. Daarnaast heeft elk meetinstrument en elk meetmiddel de eigen beperkingen. Houd er rekening mee bij inzichten en adviezen.
Bonustip: versterk je onderzoek met technologie achter het onderzoek
Door je onderzoek van de juiste technologie te voorzien, versterk je de relevantie en waarde van je onderzoek. DataIM levert je die voordelen, door verder te kijken dan een vragenlijst. Met de diensten van DataIM ben je als onderzoeker of marketeer verzekerd van een complete onderzoeksoplossing met de nieuwste technieken. We ondersteunen bij het verzamelen van data, bij dashboarding, bij het in gesprek gaan met je doelgroep en bij het definiëren van je onderzoek door informatie te lenen vanuit ‘wisdom of the crowd’.